Nie mogę się wylogować z fejsa!

Kategoria: Internet Data publikacji: 5 komentarzy

Czy zdarzyło ci się kiedyś, że używałeś cudzego komputera, na którym zalogowałeś się do konkretnego serwisu (np. do Facebooka) swoim prywatnym loginem i hasłem i zapomniałeś się wylogować albo komputer się zawiesił, co uniemożliwiło wylogowanie? Na takie problemy stworzono już rozwiązanie znajdujące się we wszystkich popularnych przeglądarkach.

Trochę teorii, czyli jak działa logowanie się

Gdy odwiedzasz jakąś stronę internetową, może ona na twoim komputerze zapisać sobie jakieś informacje, by później z nich skorzystać. Takie dane są zapisywane w tzw. ciasteczkach, czyli malutkich, zapisywanych przez przeglądarki plikach.

Każda witryna, która wymaga logowania, podczas ładowania strony sprawdza czy na twoim komputerze jest jakieś potrzebne jej ciasteczko. Gdy wejdziesz np. na Facebooka po raz pierwszy, żadnego ciasteczka nie będzie, czyli nie będziesz zalogowany. Gdy zalogujesz się i znowu wpiszesz adres strony, to nie zobaczysz już prośby o podanie o loginu i hasło, lecz własny profil, ponieważ Facebook z zapisanego u ciebie ciasteczka „dowie się”, kim jesteś.

Wniosek: zalogowanie się do jakiegokolwiek serwisu to nic innego, jak utworzenie na twoim komputerze ciasteczka. Natomiast wylogowanie się polega na jego usunięciu.

Zadbajmy o bezpieczeństwo i prywatność

W normalnym trybie działania przeglądarki, wszystkie ciasteczka po zamknięciu programu zostają na komputerze. Przykładowo gdy zalogujesz się na Facebooka, zamkniesz okno przeglądarki, po pół godziny uruchomisz ten sam program ponownie, będziesz nadal zalogowany. Ciasteczko pozostanie, nigdzie nie ucieknie.

Tak samo stanie się, jeśli skorzystamy z przeglądarki na cudzym komputerze i zapomnimy się wylogować. Wtedy ktoś inny może po wpisaniu adresu serwisu dostać się do naszego konta.

Nowoczesne przeglądarki są wyposażone w opcje, które mają temu zapobiec. Korzystanie z nich jest banalnie proste!  W każdej przeglądarce można przełączyć się na tryb prywatny, który niestety w każdym z programów nazywa się inaczej. Na czym taki tryb polega? Po prostu przy zamknięciu przeglądarki wszystkie ciasteczka są usuwane i osoba, która na tym samym komputerze będzie surfować po nas, nie dostanie się do naszych kont i danych.

Po uruchomieniu programu na cudzym komputerze, na przykład w szkole albo w kafejce internetowej zawsze musisz pamiętać, żeby tryb prywatny ręcznie włączyć, zanim zaczniesz się logować na swoje konta. W każdej przeglądarce robi się to trochę inaczej. Najpopularniejsze z nich opisałem poniżej.

Mozilla Firefox

Kliknij pomarańczowy guzik „Firefox” w rogu ekranu i wybierz z menu opcję „Przejdź do trybu prywatnego”. Przycisk powinien zmienić kolor na fioletowy. Jeśli nie widzisz żadnego pomarańczowego guzika, poszukiwaną opcję znajdziesz w menu „Narzędzia”.

Firefox – menu.

Google Chrome

Kliknij ikonę „Ustawienia” w prawym górnym rogu, wybierz  z menu opcję „Nowe okno incognito”. Pojawi się nowe okno z ciemniejszym obramowaniem i ikoną zakamuflowanego szpiega w lewym rogu. :)

Chrome – menu.

Internet Explorer

W przypadku tej przeglądarki, poszukiwane przez nas opcje są dostępne tylko od wersji siódmej wzwyż. Jeśli używasz Internet Explorera 6, nie możesz skorzystać z tej funkcjonalności.

Nie mam dostępu do tej przeglądarki, więc posłużę się informacjami z witryny Microsoftu.

Funkcję przeglądania InPrivate możesz uruchomić z menu Bezpieczeństwo, naciskając klawisze CTRL+Shift+P lub ze strony nowej karty. W programie Internet Explorer zostanie uruchomiona nowa sesja przeglądarki, w której nie będą zapisywane żadne informacje na temat odwiedzanych stron internetowych ani wykonywanych operacji wyszukiwania.

Opera

Kliknij ikonę nowej karty na pasku kart („plusik”) prawym przyciskiem myszy. Z menu wybierz „Nowa karta prywatna”. Można też skorzystać z menu głównego Opery – tam tę opcję znajdziemy w „Kartach i oknach”. W tradycyjnym menu skierować należy się do menu „Plik”.

Opera – klik PPM na „plusik”.

Mam nadzieję, że mój wpis będzie pomocny przynajmniej dla początkujących i nikt już nie wrzuci wam na „fejsa” jakichś głupot bez waszej wiedzy. Oczywiście tryb prywatny działa na wszystkich stronach internetowych, a Facebook był tylko przykładem.

Komentarze (5)

  1. Karolina

    Ja zawsze korzystam z Portableapps, nigdy na publicznych komputerach nie wchodzę na własną pocztę i inne konta. Na FB nie miałam problemu z wylogowaniem się. ;)

  2. Tomasz Gąsior

    Nie korzystam ze smartfonów i tabletów, nie wiem więc, czy przeglądarki mobilne posiadają tryb prywatny, ale jeśli tak, wystarczy go tylko włączyć przed zalogowaniem się na swoje konto.

  3. Ewa

    A co powiecie na taką ewentualność, że wszystko działa sprawnie, dobrze się ładuje, ale, gdy chcieć wejść w ,, tę strzałkę” i wylogować się, to strzałka się ładuje. Można przejść na inną stronę , więc wszystko zdaje się działać. Po zamknięciu okna ( prywatnego ) i ponownym uruchomieniu facebooka otwiera się konkretny profil. Dodam, że mam opensusa.

  4. Tomasz Gąsior

    Jeśli po kliknięciu na „tę strzałkę” nic się nie dzieje, to albo połączenie z Internetem nie działa, albo błąd po stronie FB lub przeglądarki. Jeśli zaś po wyłączeniu trybu prywatnego i powrocie do „normalnego” nadal jesteś zalogowana, oznacza to tylko tyle, że zalogowałaś się jeszcze przed przełączeniem na tryb prywatny, a potem drugi raz — już w trybie prywatnym. ;) Ew. może być tak, że tylko ci się wydaje, że to tryb prywatny, a to normalny. System nic do tego, myślę, nie ma.

Dodaj komentarz